Üdvözöljük a

A XV. Magyar Kézműves Remek díjazottai

honlapján!

-

Országos rendezvénynaptár

<< 2019 Január >>
KeSzeCsüSzoVa
 123456
78910111213
14151617181920
2122
23
24252627
28293031   

A XV. Magyar Kézműves Remek díjazottai

Szerző: Berta Csaba | 2017. október 2.

A 2017. évi Magyar Kézműves Remek díjat nyert termékek közül idén hét pályamű emelkedett ki

1) Bak Zoltán és Bak Zoltánné, szűrkészítők pályamunkája 

Rátétes szűr viselet – címmel

A házaspár együtt pályázott, a férj 3 db, a feleség 1 db szűrrel vett részt a Magyar Kézműves Remek pályázaton. Anyagfelhasználásában, színvilágában, kompozíciós rendjében a hagyományt követik, és esztétikusan újítják meg a pályaművek.

 

2) Bogdán Erzsébet, hímző népi iparművész pályamunkája Úrihímzéses terítő –címmel

A magyar úrihímzések szépsége, dekoravitása a minták, motívumok, színek gazdag variációja mellett elsősorban a hímzéstechnikának, a különböző öltéseknek köszönhető, ezért az alkotó az úrihímzésekre jellemző gazdag öltéstechnikát alkalmazott, arra törekedve, hogy minél többféle öltés jelenjen meg a terítőn. Különleges az alkotás színvilága, amely a mai kor elvárásainak is megfelel.

 

3) Czédly Mónika, textilvegyész és modelltervező, szerkesztő, esküvői ruha készítő és Turós Istvánné  csipke és népi ékszerkészítő pályamunkája - Erzsébet királyné koronázási Ruharekonstrukciója címmel

Tökéletes rekonstrukciót alkottak az eredetihez nagyon hasonló alapanyagokból. Ezt a ruhát viselte Erzsébet, amikor magyar királynévá koronázták. A koronázáson magyar nőként kívánt megjelenni, ezért öltözékét ősi magyar minta szerint alkották meg. A ruha tökéletes másának elkészítését hosszú kutatómunka előzte meg a pályázó részéről.

 

4) Gosztonyi Zoltán, fa-, csont és szarufaragó pályamunkája - Somogyi karcolozott csont és szarutárgyak Csont sótartók "Patkó Bandi" című csont sótartó Szent László ryton címmel

A pályaművek a somogyi pásztorfaragással, karcolozott technikával készültek. A tárgyak a hagyományokat követve, újragondolt formai megoldásokkal és tartalmas szimbólumvilágot használva készültek, a hagyományos díszítési módot a legmagasabb művészi színvonalon mutatják be.

 

5) A Magyaralmási Agrár Zrt., pályamunkája - Pater kézműves sajt címmel

A Pater sajt kiemelkedő ízvilágú, optimális állagú, magas színvonalú sajtmesteri munkával előállított, jó megjelenéssel tálalt sajt. Különlegessége a tradíción alapuló egyszerűségében és a szakértelmen alapuló kézműves készítési módszerekben rejlik.

Készítéséhez csak helyben megtermelt extra minőségű friss tejet használnak.

 

6) Szankovits Örs, Késes Népi Iparművész pályamunkája - Fejesgörbe Bicskák címmel

Remek bicskás mestermunka, ízléses professzionális kivitelű pengék, finom csont nyéldíszítéssel, a késkészítés legszebb hagyományait őrzi.  Az autentikus formájú kések a legmodernebb svéd acélból készült pengével, rozsdamentes acél baknikkal, és továbbfejlesztett díszítésekkel lettek kialakítva. A markolatok, bivalyszaru vagy csont berakásokkal, veretekkel (nap motívum) vannak díszítve.

 

7) Torba Ildikó Szűrrátét készítő Népi Iparművész és Szombati Klára viseletkészítő pályamunkája - Szűrvirágos kollekció címmel

A bihari szűrrátét motívumát mesterien szabott és kivitelezett fekete alapú ruhákra alkalmazták, egységes ízléssel készített női kollekciót hoztak létre, amely a hagyományos értékeket újszerűen alkalmazza.

 

********

 

A felsorolt, kiemelt pályaműveken kívül Magyar Kézműves Remek díjat nyert a következő 29 pályázó is:

 

1) Balla Gemma, nemezkészítő pályamunkája - Kerek padlónemez párban címmel

Kiváló technikai kivitelezésben készült, esztétikus megjelenésű használati tárgyak, amelyek motívumkincse a hagyományokra épül. A padlónemezek kaukázusi belenemezelt technikával készültek.

 

2) Barcsik Sándorné, szövő pályamunkája - Festékes szőnyeg címmel

Az alkotó a csángó hagyományt alkotó módon használja fel szín- és motívum világában. A festékes szőnyegek régen beletartoztak a lányok hozományába. Nagy családi eseményeken, például esküvőkön az ifjú házasok mögé felterítették a falra.

 

3) A BeeBor Első Magyar Mézbor Manufaktúra Kft., Homoki Iván, méhész és borász pályamunkája – BeeBor – mézbor címmel

Illatos, édes, aranyos színárnyalatú, kellemes desszert ital, amelynek készítése tradicionális technikára épül, de a hagyományból önálló receptúrával készül. A BeeBor készítése során semmilyen permetezett gyümölcs vagy mesterséges adalék nem kerül felhasználásra. Alkoholtartalmát kizárólag a méz erjedése adja.

 

4) Bencsik Márta gyékény-, szalma-, csuhétárgy-készítő, oktató pályamunkája

Csipketechnikával készült viseleti kiegészítő címmel

A fonható szálas anyag kategóriában mívesen megformált öltözet kiegészítő. A sodrással készült csuhécsipke technikával jelenleg egyedül a pályázó készít kiegészítőket az országban.

 

5) Bencsik Ottó András népi bőrműves pályamunkája - Borz vadásztarisznya címmel

Az állat egész bőrét igen ötletesen használja fel a remekbe szabott vadásztarisznyán. Az ilyen állatfejes, karmos vadásztarisznya nemcsak a vadász apróbb eszközeinek hordozására szolgál, hanem győzelmi jel, trófea is. A székelyek szerint a borzbőr tarisznya szerencsét hoz.

 

6) Berszánné Román Erzsébet, tojás karcoló pályamunkája – Istenmezei hímes tojás címmel

A pályázó a hagyományt híven követi a nagyon mívesen dekorált tojásokkal. A tojások mintái a népi motívumok felhasználásával, de a mai kor igényeinek megfelelően készülnek.

 

7) Debreczeni Sándor Késes Népi Iparművész pályamunkája – Szalonnázó bicska, Diána II. vadásztőr, Fodor-féle Hattori bicska címmel

Professzionális kivitelű, mesteri díszítésekkel, funkcionálisan tökéletes, kézhezálló bicskák és vadásztőr. Japán (Hattori) acélból készült pengével, gyönyörű díszítésekkel megalkotott kézműves remekek.

 

8) A Demeter Chocolate Kft., csokoládé készítő pályamunkája – Kézműves bonbon – fűszeres almasajtos trüffel, mézes-málna pálinkás bonbon címmel

Kiváló ízvilágú, fűszeres, édes, gyümölcsös bonbonok, melyek különleges ízei között almasajt és málnapálinka is szerepel. A csomagolás, tálalás egyedi, igényes, megfelel a mai kor vásárlói igényeinek.

 

 9) Devecsei Gáborné csipke- és viseletkészítő pályamunkája – Torockói párta rekonstrukciók I-II. címmel

A hagyományos torockói ünnepi párták, - amelyek a leány hozományának és vagyonának zömét is magában foglalták - mesteri kivitelezése. A rekonstrukció alapjául szolgáló eredeti darab egy régi, módos torockói család tulajdona. Utolsó viselője biztosította a lehetőséget a pályázónak a 19. század végéről származó párta tanulmányozására.

 

10) Dr. Illés Károlyné hímző pályamunkája – Gyetvai hímzések címmel

A pályázati anyag motívumai a gyetvai viseletdarabokon jelentek meg a 20. század elején. Visszafogott színvilágukkal a mai lakások textiljeiként is kitűnően funkcionálnak. Egyszerű, ugyanakkor dekoratív öltéstechnikájukkal méltán arattak sikert a pályázaton.

 

11) dr. Tóthné Kőrösi Zsófia hímző pályamunkája – Höveji varrott csipkék címmel

Magas színvonalú tervező és kivitelező munka tapasztalható a kollekció minden darabján. A teljes mértékben kézzel készített fehér lyukhímzést a "pókolás” rendkívüli változatossága teszi a maga nemében egyedülállóvá. Nevét onnan kapta, hogy a virágok közepén kivágott és körülvarrt lyukakat, levélbelsőket tűvel, huroköltések gazdag variálásával -„pókolással” - töltik ki.

 

12) Fazakas Henriette dísztárgykészítő pályamunkája – Csont és szaru gombok címmel

A kihaló mesterséget magas technikai tudással újítja meg. A gombok szabadkézzel készülnek, mert a csonttal gyakran makacs, nehezen megmunkálható adottságainál fogva még a legújabb technológiával előállított gépek sem képesek megbirkózni.

 

13) Kanyó Alfonzné Csuhéfonó Népi Iparművész pályamunkája – Csuhétáska kollekció címmel

Mostani pályamunkájával is bizonyítja, hogy rendkívül finoman bánik a csuhéval, mívesen használja fel ezt az alapanyagot. A csuhészatyrok kézzel sodrott technikával készültek a kukoricacső borítóleveleiből. A tervezésnél az alkotó figyelembe vette korunk kívánalmait, ugyanakkor a termékek magukon viselik népi kultúránk hagyományos jegyeit is.

 

14) Komróczki Gyula népi hangszerkészítő, pedagógus pályamunkája - Citera (népi hangszer) címmel

Szépen faragott, igényes kivitelezésű, tisztán szóló hasas prím citera. A citera anyaga gondosan megválasztott: kerete keményfa, (jelen esetben körtefa), fogólapja nemes fa. A hangszekrény és a hangnyílások akusztikai megtervezése és konstruálása erőteljes, dúsan zengő hangzást eredményez.

 

15) Lukács Eszter Mária hímző pályamunkája – Békési szűcshímzés címmel

A békési szűcshímzést hitelesen újítja meg a lakástextilen, mesteri kivitelezésben. A békési szűcshímzés alapanyaga és letisztult színvilága nagyon finom, visszafogott, ami a mai környezetünkben, lakáskultúránkban is megállja a helyét. Ugyanakkor a viseletünkben, öltözködésünkben is alkalmazható nemes egyszerűsége miatt.

 

16) Népművészeti Kosárfonó Bt., Kocsor Imréné kosárfonó pályamunkája – Fonott kosarak címmel

Kiválóan használható vesszőkosarak, hibátlan kivitelezésben. A népművészeti egyesületek szövetsége műhely-galéria hálózat létrehozását kezdeményezte, amelybe az alkotó is bekapcsolódott: termékeiket zsűrizteti, csak azt követően kerülnek forgalomba.

 

17) Örökség alkotóműhely Ruházati Kft., Katrics Krisztina tanár pályaműve – Gyapjúszállal hímzett kabát címmel

A matyó hímzés motívumát újra színezve alkalmazta posztó alapanyagra rátéve, ezzel korszerű női kabátot hozott létre a pályázó. A hagyományokat modern öltözéken alkalmazva ma is szívesen viselhető, gyönyörű darabot alkotott.

 

18) Románné Hadri Veronika csipkekészítő pályaműve - Keresztelő takaró és zsebkendő címmel

Az ünnepi funkciónak megfelelő, rendkívül magas szinten kivitelezett ünnepi együttes. A keresztelő takaró és zsebkendő csipkéje kézzel varrott Pannónia csipke. A termék textilanyaga fehér batiszt, a csipke anyaga vékony pamutfonal.

A pályázó másik alkotása is Magyar Kézműves Remek díjban részesült:

 

19) Románné Hadri Veronika csipkekészítő pályaműve - Nyakék és fülbevaló címmel

A hagyományos technikával készített kiegészítők a mai öltözködési kultúránkba tökéletesen illeszkednek. Az ékszereken a népművészet hagyományos virágmotívumai szerepelnek stilizált formában.

 

20) Sáfrány Mária hímző-viseletkészítő pályaműve - Uszódi fehérhímzéses viselet – tradicionális – címmel

Színvilágában egyszerű, magas színvonalon elkészített, a tradíciókat stilizáltan követő női ruha. A negyvenes években terjedt el a fiatal lányok körében ez a letisztult, minden cifraságot mellőző viselet. A hajukat copfba fonva, fehér szalagot belekötve vonultak kisebb csoportokba a falu főutcáján, és ezt a viseletet vették fel ünnepnapokon és a templomba is.

 

21) Sáringer Éva népművész pályaműve - Népi díszítésű tükör, népi díszítésű leveles ládika címmel

A bútorfestés legnemesebb hagyományait idézi ez a tárgy együttes, melyek vargyasi – székelyföldi – mintázatúak. A székelyföldi bútorfestés hagyománya a XVIII. század végén, a XIX. század elején terjed el igazán. fontos szerepük volt használójuk társadalmi helyzetének jelzésére, mindenekelőtt díszítésük motívumai, igényessége okán.

 

22) Schreiner Károly Fafaragó Népi Iparművész pályaműve - Rábaközi faragott fiókos falitéka címmel

Mesteri kivitelezésű, hagyományos funkciójú, a tradíciókat követő kisbútor. A falitéka hagyományos technikával készült, figyelembe véve a használhatóságot, praktikumot, eladhatóságot. Az anyagválasztásnál figyelembe vette a fa minőségét és nemességét.

 

23) Sipos Ferenc karosszérialakatos mester pályaműve - 1953 FORD F-100 Panel Truck karosszéria rekonstrukciója címmel

Mesterszakértői véleménnyel alátámasztott, remek lakatos restaurátori munka, amellyel egy 1953-as FORD modell karosszériáját állította helyre. A pályázóhoz siralmas állapotban; teljesen korrodálódott karosszériával került az autó. A restaurálás menetét a kiállításon szereplő fényképek hűen mutatják be.

 

24) Szilasi-Horváth Tamás kovács pályaműve - Múlt a jelenben (kos fejes dugóhúzó és sörbontó, ajtókopogtató, főzőeszközök, pajta kapuzár) címmel

Kiemelkedő kivitelezésű díszmű kovácsmunka, amellyel rusztikus küllemű használati tárgyakat állított elő. A kos fejes dugóhúzó és sörnyitó és azok állványa népi motívumokat alkalmaz, egyedi kivitelezésű. Az ajtókopogtató ugyancsak népi motívumokat használva egyedi tervezéssel készült, míg a főzőeszközöknél és a pajta kapuzárnál orosházi tájegységi motívumokat láthatunk.

 

25) Szontaghné Demeter Ágnes lószőrékszer-készítő pályaműve - Lószőrékszer garnitúra többszínű lószőrből készítve, spirális mintázatú térbeli függő elemmel díszítve.
Nyaklánc, karkötő, fülbevaló, gyűrű címmel

A kihalófélben lévő mesterség életben tartása rendkívül magas szinten történik ebben a tárgy együttesben. A pályamű a ló farokszőréből csomózásos technikával készült, többféle színárnyalatú szálból. Az ékszergarnitúra egyes darabjai egymáshoz illő motívumokból állnak össze.

 

26) Tóth Imréné – népi ékszerkészítő, hímző, csipkekészítő Népi Iparművész pályamunkája - Orosházi szálán varrott szőrhímzés termékcsalád címmel

A hagyományos szőrén varrott szőrhímzés minden mesterfogását tudó, alkalmazó magas szintű kivitelezéssel készült ez a termékcsalád. A hímzés orosházi, mert az ottani motívumkincsből táplálkozik, szálán varrott, mert a szálak számolásával készült és szőrhímzés, mert a szálán varrott hímzést gyapjúfonallal készítették.

 

27) Tóth Sándor citerakészítő pályamunkája - Tulipán motívummal díszített dunántúli hasas prím citera - címmel

A citera eredete a 19. századra vezethető vissza, a mai napig a magyar népzenében előkelő helyet foglal el. Az Alföldön a legkedveltebb citera a hasas prím citera. Ékesen szóló, könnyű játékú, tiszta hangú, minden elemében finoman kidolgozott, az anyagszerűséget is mintaszerűen használó hangszer.

 

28) Török László István fafaragó pályamunkája - Faragott rengő címmel

Török László István alkotása egy jellegzetes palóc áttört faragással diófából készített rengő lóca mesteri kivitelezéssel. A palóc áttört bútor jellemzője a négyszögletes tölgy- vagy bükkfa lapokon, táblákon kivitelezett áttört faragás.

 

29) Verum Natura Kft. - Gyümölcs-, zöldséglé gyártó pályamunkája - Verum Natura 100%-os gyümölcs-, és zöldséglevek címmel

A gyümölcsök és zöldségek tartósítószer nélküli 100%-os kivonatából készített, ízlésesen csomagolt, egészséges, természetes italok. Az alapanyagok teljes biológiai érettségben kerülnek feldolgozásra, amikor már az íz- és zamatanyagok teljes mértékben kialakultak, így biztosítva a fogyasztók számára a lehető legjobb bel-tartalmi és élvezeti értéket.

 

*****

 

Kanyó Alfonzné csuhéfonó népi iparművész idén ötödször nyerte el a Magyar Kézműves Remek díjat. Kiemelkedő teljesítményéért, a népi iparművészet területén végzett munkájáért Elnöki Aranyéremben részesült.